MCH badania laboratoryjne

Hand In Glove

Temat: prośba o interpretację wyników badań dziecka
Witam Mam gorącą prośbę! Proszę zinterpretować wyniki badań mojej córki (17 miesięcy). Dzisiaj je odebrałam z laboratorium i zaniepokoiły mnie! A wizyta u lekarza dopiero w poniedziałek po południu! :( Z ... 35,0 % MCV 71,9 fL MCH 24,8 pg MCHC 34,6 g/Dl PLT 382 10^3/qL RDW-SD 42,2 fL RDW-CV 16,3 % PDW 10,4 fL MPV 9,5 fL P-LCR 21,8% PCT 0,36% NEUT...
Źródło: topranking.pl/1850/prosba,o,interpretacje,wynikow,badan,dziecka.php



Temat: czy wyniki krwi są ok?
Dnia Tue, 15 Feb 2005 19:52:08 +0100, pabloH napisał(a): | na wydruku z badania krwi są 4 wyniki wychodzące poza normę. Lekarz | powiedział, że jest ok i tylko trochę żelaza pobrac trzeba. czy naprawde nie | ma się czym martwic? | oto one: | RBC: 3,47 <3,8-5,8 | HCT: 28.8 <35-50 | MCH: 39 <26.5-34 | MCHT: 47 <31.5-36.4 MCV: 83 <80-97 nie brakuje Ci żelaza tylko witaminy B12 i/lub kwasu foliowego - to jest laboratoryjny obraz tzw. niedokrwistości megaloblastycznej. postaraj się dotrzeć do kogoś bardziej kompetentnego i zrobić dokładniejsze badania. jedno...
Źródło: topranking.pl/1851/czy,wyniki,krwi,sa,ok.php


Temat: anemia
Rany Julek! Zróbcie sobie badania,te podstawowe Ht,MCHC,MCV,MCH. Tak zwykle się bagatelizuje sprawy własnego zdrowia. To nie jest takie, proste jak piszecie, że anemia to anemia i już. O tyle jest niebezpieczna,że ... w tym, że osobnik poprostu nie wchłania tej wit. z przewodu pokarmowego?? Na nic wtedy wątróbki i inne smakołyki. Więc jeśli już macie sami się diagnozować, to na podstawie badań laboratoryjnych...
Źródło: topranking.pl/1851/37,anemia.php


Temat: Do Pani Doktor- interpretacja wyników
Do Pani Doktor- interpretacja wyników Witam. synek ma 20 msc (korygowane 18). Oto jego wyniki ŻELAZO 74.9 ug/dl MORFOLOGIA WBC 13.2 RBC 4.73 HGB 12.6 HCT 36.8 MCV 77.8 McH 26.6 ... ZASADOWEJ- 315.8 przy normie 35-129 ( w naszym laboratorium podaja normy dla doroslych tylko). Zrobiłam to badanie prywatnie poniewaz synek ma jeszcze niezarośniete ciemiączko. Zwracałam uwage juz dawno pediatrom ,ale mowili...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,101542844,101542844,Do_Pani_Doktor_interpretacja_wynikow.html


Temat: bardzo niskie żelazo
266 (150-400) LYMPH% - 23,6% (35-55); MXD% - 12,4% (0-18); NEUT% - 64,0% (40-60); w nawiasach podałam normy laboratorium. Kilka dni temu moje dziecko przeszło jakąś dziwną infekcję - trzydniowa gorączka, ... i ewentualnie, jakie badania powinnam jeszcze zrobić? nasza pediatra choruje, a ja miotam się nerwowo, dlatego proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103145149,103145149,bardzo_niskie_zelazo.html


Temat: Morfologia
labor. i czy wynika to z metody wykonywania badania? Na pewno nie jest to norma ogólna (przyjęta przez labor. dla dorosłych), bo mój wynik obejmuje 4-10, HGB 12-16. Dodam, że synek dwa dni przed pobraniem lekko zagorączkował (chyba z powodu wyrzynającej się szóstki), miał też lekki katar i mokry kaszel. Ponadto 3 tyg. temu badanie kału wykazało jaja glisty ludzkiej, przeleczono Zentelem i tydzień temu ponownie Pyrantelum. Na kontrolne badanie kału czekam do jutra, czy podany poziom Eonzynofili świadczy o pozbyciu się pasożytów? Ja nie jestem przekonana.... Proszę o Pana opinię na temat wyniku morf. zwłaszcza WBC i HGB. WBC 5,4 LYM 2,4 *MID 1,2 GRAN 1,8 RBC 5,08 HBG 14,2 HCT 39,8 MCV 78,3 MCH 28 MCHC 35,7 RDW 13,1 PLT 334 MPV...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,72804228,72804228,Morfologia.html


Temat: Morfologia-małopłytkowosc?????
w laboratorium ze ta zanizona liczba płytek to przez to ze krew byla z paluszka i mogł sie zrobic skrzep.Mozliwe?????? Mała nie choruje,badania zrobiłam profilaktycznie,teraz wychodza jej zabki - piatki.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,82289468,82289468,Morfologia_maloplytkowosc_.html


Temat: je dużo-mało przybiera
rozcieńczenie krwi), nawet Pani w laboratorium stwierdziłą, że krwi jest za mało i nie wie czy coś się uda zrobić. doświadczenia porodowe, wszystko to co działo się potem wywołały u mnie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,100346520,100346520,je_duzo_malo_przybiera.html


Temat: Interpretacja wyników krwi+rozmaz. Pilne...
Interpretacja wyników krwi+rozmaz. Pilne... Witam Panie doktorze, W związku ze zbliżającym się zabiegiem wycięcia migdała, przeprowadziliśmy badania krwi dziecka i pewne parametry w rozmazie wyszły mu dużo powyżej normy względem ogólnej ... (RBC) 3.96 Hemoglobina 11.1 Hematokryt 31.8 MCH 28 MCHC 34,9 MCV 80.3 Płytki krwi 300 % limfocytów 36 % pozostałych WBC 32.6 (NORMA 3-12)! % neutrocytów 31.4 (NORMA 35-55), syn miał niedawno ospę liczba limfocytów 3.6 liczba pozostałych WBC 3.2 liczba neutrocytów 3.1 RDV-CV 14.1 Dziecko niespełna 5 letnie. Wyniki badań krwi sprzed 3 miesięcy, przeprowadzone w innym laboratorium syn miał w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,67557490,67557490,Interpretacja_wynikow_krwi_rozmaz_Pilne_.html


Temat: podwyższone MCV - morfologia
re Cześć, nie jest moją intencją Cię wystaszyć, ale radziłabym Tobie zrobić sobie dokładne badania w kierunku niedokrwistości megaloblastycznej takie jak: - powtórzyć morfologie wraz z MCv, MCH, MCHC, RDW, HGB, HCT, RBC, jeśli masz te parametry w badaniu które robiłaś to napisz jakie były wartości; - badanie oceniające wchłanianie wit B12 oraz jej zawartość; To wykluczy ewentualną skłonność do anemii złośliwej ... RBC - to należy bezwzględnie powtórzyć badania i zrobić dodatkowe. Uprzedzam, że ta choroba jest bardzo niebezpieczna dla kobiety, która chce zajść w ciążę, więc lepiej dla spokoju wykluczyć ją już w tej chwili. Gdybyś napisała jakie były te pozostałe czynniki morfologii, można by coś więcej powiedzieć. Przekroczenie jest niewielkie ale lepiej udać się do laboratorium i powtórzyć badanie. Pozdrawiam Cie serdecznie....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,11622635,11622635,podwyzszone_MCV_morfologia.html


Temat: Wynik TSH 4,5 letniego dziecka - pomóżcie?!
... bo tutaj znów mam podane normy dla dorosłych. Chodzi mi przede wszystkim o HGB, HCT, MCV, MCHC, MCH, bo nie wiem czy nie zaczyna się u niej anemia. Dziwne wyszły jej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,38769286,38769286,Wynik_TSH_4_5_letniego_dziecka_pomozcie_.html


Temat: Witam! Nowe wyniki-proszę o interpretację
Na razie mam tylko wyniki morfologii. Reszta (sód, potas, magnez, wapń, hormony, tsh) w środę. TRAb zrobię, jak tylko będę w stanie iść do innego laboratorium. Tam, gdzie byłam, nie robią tego badania. W sumie morfologia nie jest zła, chociaż nie wszystko w normie. WBC 6 (4,5-10,5) RBC 5,01 (4,0-6,0) HGB 13,2 (11,0-18,0) HCT 42,0% (35,0-60,0) MCV 83,8 (80,0-99,9) MCH 26,3 (27,0-31,0) ... bardzo blada, jak byłam rano, ale nie jest dobrze. W takim stanie na pewno nie mogę iść do pracy (póki co zwolnienie mam do wtorku). Nie mogę iść nawet do laboratorium...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,99854398,99854398,Witam_Nowe_wyniki_prosze_o_interpretacje.html


Temat: bilirubina?
bilirubina? 1)W badaniu krwi (i moczu) wyszło mi, że mam podwyższony poziom bilirubiny, który wynosi 1,7mg/dl (zakres poprawny w laboratorium, w którym robiłem badanie 0,1-1,2) - Mam w związku z tym ... - w jaki sposób to się określa? Czy i jak można spróbować zredukować poziom bilirubiny? 2)W badaniu wyszło mi również, że mam podwyższony parametr krwi MCH=31.8pg (zakres 27,0 -31,0) (pozostałe współczynniki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,65661962,65661962,bilirubina_.html


Temat: Stres a glukoza w krwi
Gość portalu: Doki napisał(a): ...A ile masz HbA1c? Chyba nie wiem:( Dzisiaj odebrałem wyniki badań laboratoryjnych i tam "pisało": Hemoglobina - 15,8 g/dl [to jest to?] Hematokryt - 45,2 % MCV - 91,5 fl MCH - 32,0 pg MCHC - 35,0 g/dl RDW - 13,8 % Płytki krwi - 360 G/l MPV - 10,6 fl ..... Glukoza 153 H mg/dl [za dużo ... najbliższej okazji zlecę takie badanie, tylko chciał bym to zrobić w normalnym języku:))
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,19832211,19832211,Stres_a_glukoza_w_krwi.html


Temat: bardzo prosze o interporetację badań morfologia
bardzo prosze o interporetację badań morfologia witam po kilku iinfekcjach (ostania to lekka biegunka) zrobiłam córce (4,5 roku) badania. oto wyniki" z prawej strony podaje normy laboratoryjne RBC 4,75 10e6/ul ;3.50-5,50 HCT 39,4 % ;36.0-48.0 MCV 83 fl ; 80-100 RDW 14,4% ;10.0-16.0 HGB 13,8 g/dl ;11.5-16.5 MCH 29 pg ; 26-34 MCHC 35,0 g/dl :32.0-37.0 PLT 457 10e3/ul ; 150-400 MPV...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,92275403,92275403,bardzo_prosze_o_interporetacje_badan_morfologia.html


Temat: de> pl raport lekaraski
... Inadine - zmiana opatruinku z Inadine? badania laboratoryjne: MCV 89.7fl MCH 1.92 fmol CrP 40,3 mg/l Thr 359 Gpt/l pewnie trombocyty ale co to za jednostka? Ery 3.56 Tpt/l erytrocyty, ale...
Źródło: topranking.pl/1527/de,pl,raport,lekaraski.php


Temat: Prośba o interpretację wyników
powyżej normy HCT 47,50 (36 / 50) MCV 86 (80 / 98) MCH 30,3 (26,5 / 34) MCHC 35,1 (31,5 / 37) RDW 12 (11,5 / 18) PLT 280 (150 / ... - 5) Kobieta, która wydawała wyniki powiedziała mojej znajomej, że wyniki są takie jakbym się najadł tuż przed badaniem. Badanie było o 9tej rano, a jadłem ostatni raz koło 22giej dnia ... kontakt. Najprawdopodobniej lekarz poleci powtorzyc badania, a pozniej zadecyduje co dalej. -- Wirgo (Mam gugla i nie zawaham się go użyć.)
Źródło: topranking.pl/1561/prosba,o,interpretacje,wynikow.php


Temat: Prosze o interpretacje wynikow-morfologia
Z morfologii widać lekką anemię (HGB i MCH poza normą), ale diagnostykę tego zostawiłbym chyba raczej na później, po zwalczeniu tej infekcji. Podwyższone OB wskazuje na infekcję. Pozostałe dane są dla mnie nie do końca czytelne. Co to jest CRPL2? Czy chodziło o CRP? Czy to jakiś dziwny parametr z nowych automatów laboratoryjnych. Nie ma poza tym całkowitej liczby białych krwinek i innych badań. Nie ma więc punktu odniesienia. A on też może mieć znaczenie. Z luźnych myśli, które mi się teraz narzucają (ale nie oznacza to, że są diagnozą, to tylko takie ... zaziebiona, faszerowano mnie antybiotykami (oczywiscie bez antybiogramu, ten zrobilam teraz prywatnie- nic nie wykazal) i nic. Wreszcie skierowanie na morfologie + badanie moczu. Wyniki poza normą to: HGB 12 (norma 12-16 g/dl, wiec dolna gran.) MCH 27,7 (norma 28-34 pg) MXD% 17,3 (norma 3-10 %) NEUT% 38,42 (norma 45-70 %) NEUT# 2,2 (norma 2,5 - 5 tys/ul) OB 18 (norma do 12...
Źródło: topranking.pl/1849/prosze,o,interpretacje,wynikow,morfologia.php


Temat: Prośba o interpretację wyników
HCT 47,50 (36 / 50) MCV 86 (80 / 98) MCH 30,3 (26,5 / 34) MCHC 35,1 (31,5 / 37) RDW 12 (11,5 / 18) PLT 280 (150 / 500) MPV ... Kobieta, która wydawała wyniki powiedziała mojej znajomej, że wyniki są takie jakbym się najadł tuż przed badaniem. Badanie było o 9tej rano, a jadłem ostatni raz koło 22giej dnia poprzedniego (w dzień lekki jeden posiłek). Do jakiego lekarza się udać przede wszystkim? Jakie dodatkowe badania sobie zrobić przed wizytą u niego, żeby miał większy i lepszy podląd? Jeśli ktoś zna jakiegoś specjalistę...
Źródło: topranking.pl/1851/35,prosba,o,interpretacje,wynikow.php


Temat: Interpretacja wników krwii - przekroczone wartości.
Nod pisze: | Witam, | Kilka dni temu pisałem tu: news:fuf93l$f4j$1@news.onet.pl o długotrwałym | bólu gardła mojego brata. | Dziś miał badania krwii, wyszły nienajlepsze wyniki (proszę o | interpretacje): | ... mononukleoze? WBC: 17.7 H RBC:  5.35 HGB: 13.8 g/dl HCT: 41.9% PLT: 163 PCT: .132% MCV: 78 L MCH: 25.8 L MCHC: 32.9 RDW: 13.2% MPV: 8.1 PDW: 15.5% %LYM: 71.1 ... mnie tylko, ze nie zostalo zlecone badanie poziomu bilirubiny, rowniez zastanawia mnie fakt, ze laboratorium wydalo wynik morfologii z takimi leukocytami i z takim obrazem bez wykonania tzw rozmazu krwi obejrzanego...
Źródło: topranking.pl/1851/interpretacja,wnikow,krwii,przekroczone.php


Temat: (1,5r)Odchylenia w rozmazie, anemia?za wysoki wapń
2.Żelazo i hemoglobina-tu mieszczą się w normie jednak słyszeliśmy od lekarki, że to laboratorium ma zaniżone normy, dodatkowo odchylenia w obrazie krwinek czerwonych- Czy dieta wysoko żelazowa i herbatka z pokrzywy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,106479001,106479001,_1_5r_Odchylenia_w_rozmazie_anemia_za_wysoki_wapn.html


Temat: Kolejny kiepski wynik morfologii... :(
Kolejny kiepski wynik morfologii... :( Panie Doktorze, Dziewczyny, W piątek zrobiłam kontrolną morfologię mojej 7-miesięcznej córeczce (badanie robione 17.września wyszło nam "nieciekawie"... w rozmazie komputerowym LIMFOCYTÓW 82,7%, a NEUTROFILI tylko 2,9%, ... ale nie miała temperatury, ani nie wyglądała na chorą) Zrobiłam badanie w tym samym laboratorium 9.listopada z nadzieją, że tym razem będą lepsze (lekarze uspokajali mnie poprzednio, że taki wynik jest powodem infekcji, którą 4 dni przed badaniem mała skończyła i antybiotyku, który wtedy dostała OSPAMOXu) Wyniki tym razem wyszły nam jeszcze STRASZNIEJSZE!!!!!! Erytrocyty 4,31 mln/ul Leukocyty 12,29 tys/ul Hemoglobina 11,3 g/dl Hematokryt 33,5 % MCV 77,7 fl MCH 26,2 pg MCHC 33,7 g/dl Płytki krwi 513 tys/ul Limfocyty 88,8 % !!!!! Eozynocyty 2,3 % Bazocyty 0,7 % Monocyty 6,9 % Neutrofile 1,3 ... to prywatnie taki termin! Wczoraj znowu zrobiłam jej badanie... tym razem w innym miejscu... w szpitalu przy ul.Litewskiej (Wa-wa)... poprosiłam też o OB i CRP... dziś wyniki około 10:00... Proszę Was...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,71922899,71922899,Kolejny_kiepski_wynik_morfologii_.html


Temat: alergia?
% NEU 35,3 LYM 53 MON 6,7 EOS 4,5 BAS 0,5 RBC 5,3 HGB 13,3 g/dl HCT 39,1 % MCV 78 um3 MCH 26,5 pg MCHC 34,1 g/dl RDW 12,6 % ... ma na pewno pasożyty lub alergię i zleciła testy alergiczne.Z kolei w laboratorium, w którym robiłam badania powiedziano, ze nie wskazują one na jakąkolwiek chorobę. Pani dr, która zajmuje sie moim synkiem, stwierdziła alergię na podstawie podwyższonych kwasochlonnych (które to zdaniem laborantki i norm laboratorium są w cąłkowitej normie). Zamówiłam wizytę w poradni alergologiczno gastrologicznej ale będzie to możliwe dopiero 15 października....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,68515914,68515914,alergia_.html


Temat: Pomocy czy to białaczka szpikowa!!
Pomocy czy to białaczka szpikowa!! moj synek ma 8 miesiecy jest pogodnym i rozesmianym dzieckiem rozwija sie prawidlowo wazy 11kg.przed wizyta u alergologa zrobilismy badanie krwi z rozmazem WBC-10.1 NORMA 4-10 LYMPH%64,4 21.8-53.1 NEUTH%25,6 34-67,9 MONO%7.7 5,312,2 EO% 1,8 0.8-7 BASO%0,5 0.2-1,2 LYMPH6.50 NEUT2,58 MONO0,78 EO 0,18 BASO 0,05 RBC-KRWINKI CZER 4,31 4-6 HGB-11,0 13-17 HCT-30,7 40-54 MCV-71,2 80-95 MCH-25,5 27-31 MCHC-35,8 ... ALAT 17 <41 BADANIE OGOLNE MOCZU OK Pediatra stwierdzil bialaczke szpikowa tylko po tym badaniu.dostalismy skierowanie do hematologa w bydgoszczy na biziela.lekasz stwierdzi ze nie jest zle.Powiekszona troszeczke watroba i zastanawia sie nad badaniem szpiku.W rozpoznaniu napisal nadplydkowosc.We wtorek kontrolna wizyta i USG synek 5 sierpia przechodzil trzydniowke, trzy dni temp 39,5 i wysypka(pediatra zapisal amoxilaw bo stwierdzil zeto nie trzydniowka)do tego ... mnie dobija bo jego zdaniem to szpikowa i koniec kazala przygotowac sie na 2 lata leczenia i brac pod uwage najorsze.Nadmienie jeszcze ze w laboratorium bylismy zapytac kilka razy czy nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,83752943,83752943,Pomocy_czy_to_bialaczka_szpikowa_.html


Temat: Niedokrwistości B12, Fe - artykuł
Diagnostyka niedokrwistości z niedoboru żelaza Diagnostyka niedokrwistości z niedoboru żelaza (12) * Anizopoikilocytoza * Annulocyty * MCV (80 fl) i MCH * Zmniejszona retikulocytoza * Pełna gospodarka żelaza o żelazo o ... i zasadochłonnych tzw. zahamowanie zasadochłonne o w zaawansowanych postaciach szpik ubogokomórkowy * Badanie na obecność żelaza zapasowego w szpiku o 20-60% ziarna żelaza pozahemowego w erytroblastach * Badanie kału na obecność krwi utajonej * Wykluczenie patologii w obrębie przewodu pokarmowego, dróg moczowych oraz narządu rodnego kobiet * Badania wykluczające zaburzenia wchłaniania żelaza (krzywa wchłaniania) (12) Tabela 1. Wskaźniki laboratoryjne niedoboru żelaza (7,12-14)...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,99201610,99201610,Niedokrwistosci_B12_Fe_artykul.html


Temat: wyniki badań - rozmaz krwi
wyniki badań - rozmaz krwi zrobiłam morfologie z rozmazem.na pierwszy rzut oka wszystko ok. ale w rozmazie przy wynikach mam gwiazdki,które mnie zainteresowały... wbc - 7.49 norma 4-11 rbc - 4.54 4.20 - 5.40 hgb - 13,7 12-16 hct - 40,7 37-47 mcv - 89,6 82-98 mch - 30,2 27-33 mchc - 33,7 32-37 plt - 289 130-400 rdw-sd - 40,8 37-54 ... i PLT a pod spodem dopisek - " BLASTS ? " przeraziło mnie to, bo to oznacza komórki młode niewykształcone blasty :( dalej mam jednak zrobiony przez to samo laboratorium rozmaz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,101850303,101850303,wyniki_badan_rozmaz_krwi.html


Copyright (c) 2009 Hand In Glove | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.